Andy Warhol
Den amerikanska konstnären Andrew Warhola, som kallas Andy Warhol, föddes i Pennsylvania 1928 och dog i New York 1987. Andy var den främste inom popkonsten. Under popkonstens gyllene era ändrade Andy inriktning flera gånger. Under 1950-talet profilerade han sig inom reklambranshen, då han gav ut böcker med sina egna målningar. Sedan under 1960-talet började Andy fokusera mer på det moderna i samhället. Han började nu rita t ex kända varumärken och personer såsom Marilyn Monroe mm.
Hela Andrews konstnärskap gick ut på att förmedla information och underhållning ut i samhället, ut i massmedia.
Bild 1 Självporträtt:
Jag har målat Andy Warhol som en tecknad figur. Min tanke var att måla honom tecknad eftersom han målat mycket tecknat. Jag satte ihop de bilderna på honom som jag hittade på nätet.
Bild nummer 2:
Konstverket heter Campbell´s Soup Can I och är gjord av Andy Warhol. Bilden föreställer en konservburk av något slag. På konservburken står det tomato soup, tomatsoppa på svenska. Lite längre ner finns det ett märke och alldeles ovanför står det att den är kondenserad. Han kokar ned informationen så att han bara får med det allra viktigaste. Bilden ser ut att föreställa någon slags reklamkampanj, Campbell måste vara ett företag av något slag, såsom ABBA här i Sverige.
Bilden ser gammaldags och finurlig ut. Det är något som gör den lite speciell. Översta delen av burken är röd och den andra halvan är både vit och grå. Bilden tycker jag verkar väldigt nedstämd, då färgerna ser ut att ha blivit dämpade, som om burken har stått där ett tag och blivit nerdammad. Det står Tomato med röda stora bokstäver på den vita halvan, medan det står företagets namn med vit text på den röda halvan. I mitten av halvorna finns det ett märke som är en blandning av orange och brun. Längre ner på burken ser man små kronliknande figurer som sträcker sig ut efter ordet soup. Burken ser ut att vara cylinderformad, precis som en konservburk brukar vara.
Jag kommer att tänka på tomatsoppa av olika slag och hur det är nu och hur det var då. Det får mig liksom att se tillbaka och jämföra. Mina tankar bara yr omkring.
Jag ser framför mig att denna tomatsoppa befinner sig utomhus på en öppen area. Runtomkring tomatburken ser jag några stressande människor som arbetar för att få denna tomatburk att sälja. Samtidigt står det en åskådare mitt ibland alla människor och studerar ögonblicket. I handen håller han en munk som är alldeles nybakad från konditoriet över gatan. Bakom den tråkiga bakgrunden befinner sig en enorm vattenfontän där hundratals människor sitter och njuter av solljuset.
Jag hittade bilden på ne.se och jag tror bilden är till för alla åldrar. Jag tycker den ser intressant ut och den får fantasierna att flyga när man studerar dess inte så märkvärdiga och svårhittade detaljer. När bilden blev till tror jag att den var avsedd för kvinnor i medelåldern. Jag tycker att den ser ut som en reklamplansch. Andy arbetade ju inom reklambranschen.
Bild nummer 3 (min egen):
Jag har målat en cylinderformad konservburk som den för ABBA. Det är sill som har smaken av sommar. Jag målade tre färglada blommor i gult och rosa som skulle ljusa upp burken en aning med. På burken står det även uppmuntrande ord med lila färg som ska få burken att verka spännande. Jag har även dekorerat med små gröna stjärnliknande krumelurer. Bakom denna burk ser man en fjäril med starka färger och mönster som liksom har dragit sig till denna burk. Jag tänkte att burkens smak även ger känslor. Fjärilen drog sig alltså till burken på grund av den sommarkänsla burken har, som en dragningskraft.
Pionjären bakom popkonsten, Richard Hamilton har inspirerat Andy Warhol och hans moderna konst. I och med hans utställning 1956, “This is tomorrow”, blev han en föregångare till den moderna popkonsten. På denna utställning visade Hamilton ett nydanande konstverk i form av ett collage, “Vad är det som gör vår tids hem så annorlunda, så tilltalande?”. Detta konstverk kom att påverka framtida konstärers konststil och den nya popkonstens tid, däribland Andy Warhols konst. Senare kom även Hamilton att använda sig av datateknik som redskap i sina konstverk och han sysslade också med formgivning Hamilton inspirerade även många popkonstnärer med sin bok, “Collected words” från 1982 och även genom sin undervisning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar